Kololo 2013 - Wie, wat, waar?

Zoals je in een eerdere blog hebt kunnen lezen, stond er, na het avontuur van vorig jaar, ook voor dit jaar weer een reis naar Kololo Game Reserve, Zuid-Afrika op de planning. Met deze reis inmiddels achter de rug kan ik terugkijken op een geweldige tijd. Elke dag heb ik mijn best gedaan onze ervaringen op papier te zetten, welke ik later zal vertalen naar blogs. Maar eerst even een voorstelrondje:

Wie?
Ik ben afgereisd naar Kololo met zeven (oud-)collega's van het Safaripark. Tijdens onze course hebben we begeleiding gehad van verschillende rangers en andere medewerkers van Kololo. Al met al een geweldige groep! Op de foto kun je de hele bende zien. Van links naar rechts op de achterste rij zie je rangers Jasper en Lomarie, receptioniste Kellyn, ranger Bok, ondergetekende, Bart, receptioniste Marjolein, Jeroen, mijn tentbuddy Jos, Stijn en Bas. Vooraan zitten Natalie en Carlijn.

Wat?
Als vervolg op de Ranger Course van vorig jaar, hebben we dit jaar een Advanced Ranger Course gevolgd. Aangezien alleen Carlijn, Natalie en ik vorig jaar de basiscourse hebben gevolgd bestond het programma niet enkel uit aanvullingen op de lessen van vorig jaar, maar waren ook veel nieuwe dingen toegevoegd. De komende weken kun je in mijn blogs lezen wat we allemaal hebben meegemaakt.

Waar?
Kololo, wat is dat nou precies? Voor degenen die verwachten dat Zuid-Afrika één groot natuurgebied is: Nope. Overal hekken. Zuid-Afrika heeft heel veel zogenaamde game farms, letterlijk vertaald 'wildboerderijen'. Dit zijn enorme gebieden, de meesten duizenden hectares groot, waar wilde dieren leven. Bij sommigen alleen de 'veilige' dieren, zoals hoefdieren en kleine roofdieren, in andere reserves ook de voltallige Big Five. Hier kun je als toerist op safari, op zoek naar de dieren. Dat er een hek omheen zit, wil niet zeggen dat de dieren tam of makkelijk te vinden zijn. Integendeel. Je moet écht zoeken naar de dieren, sporen bekijken, de natuur leren lezen. Kololo is een game reserve zonder het grote, gevaarlijke wild, wat wil zeggen dat je er rustig rond kunt wandelen of fietsen. We hebben de olifanten tijdens ons verblijf in Zuid-Afrika echter niet hoeven te missen, want direct aan het reserve ligt het grotere Welgevonden Game Reserve, waar het grote spul wél allemaal rondloopt. Ook hier hebben we allerlei spannende momenten meegemaakt. Na de geweldige tijd die we op en rond Kololo hebben meegemaakt, kan ik niks anders dan iedereen die ook maar héél even de kans heeft aanraden om Kololo Game Reserve te bezoeken. Maar weet dan dat je het risico neemt dat ik in je koffer klim :)

Undefined